IP-Only investerar sju miljarder kronor på fiberutbyggnad på landsbygden – tar krafttag mot det digitala utanförskapet

onsdag, mars 22, 2017 - 09:00

 

PTS nya bredbandskartläggning visar ett digitalt utanförskap – med en tydlig klyfta mellan städer och landsbygd. I samverkan med landsortskommuner gör därför IP-Only en storsatsning på utbyggnad av fibernätet till områden utanför städerna.
– Vi har en ambition att investera sju miljarder kronor på landsbygden under de närmaste åren, säger Henrik Ringmar, vd på IP-Only.

PTS har precis släppt sin nya, årliga bredbandskartläggning. Sifforna för 2016 visar en kraftig utbyggnad av fibernät över hela Sverige. Fler än sju av tio har i dag bredband om minst 100 Mbit/s meddelar PTS. Siffrorna från bredbandskartläggningen visar att storstäderna ligger långt framme, siffrorna tenderar dock att bli sämre ju längre ut på landsbygden man kommer. Detta är bakgrunden till att IP-Only nu gör en storsatsning på fiberutbyggnad i dessa områden.

– Det finns utmaningar kvar – landsbygden är fortfarande en bra bit efter tätorterna vad gäller fiberutbyggnad. Vi kan därför meddela att vi har en ambition att investera sju miljarder kronor på landsbygden under de närmaste åren,  säger Henrik Ringmar, vd på IP-Only.

Även om IP-Onlys satsning på landsbygden nu ökar dramatiskt, har arbete pågått i flera år i vissa områden. Nedan är några exempel från PTS bredbandskartläggning på kommuner som IP-Only har samverkansavtal med. Siffrorna är från kommunernas landsbygd, utanför stad och småorter.

  • Hylte kommun är totalt sett näst mest snabbväxande på fiber i Sverige. På landsbygden ökade man fiberanslutna hushållen med 161 procent, och klättrade hela 92 placeringar i PTS topplista över kommuner.
  • I Sörmland avancerade Vingåker 72 placeringar och Flen 32. Båda visar låga tal, men utvecklingen är explosiv.
  • Kristinehamn ökade de fiberanslutna hushållen med 200 procent. Därmed klättrade man hela 104 placeringar på topplistan.

– Vår miljardsatsning på landsbygden kommer att bygga på vår långa erfarenheter och i samverkan med kommunerna. Vi vet hur man snabbast och effektivast bygger fibernät – även utanför städer och byar. Nu ökar vi takten, digitala utanförskapet ska bort, säger Per Norrthon, etableringschef på IP-Only.

Källa:
IP-Only.se