Bredbandsbolaget backar – fel att låna el av privatpersoner

Bredbandsbolaget och dess underentreprenör erkänner idag att det var fel att köpa el från Mathias Hall i Väckelsång: ”Det beror på en missuppfattning – vi har gjort fel”, säger företagets presschef Aron Samuelsson.
onsdag, februari 14, 2018 - 14:30

Felet innebär i praktiken att privatpersoner som har bistått Bredbandsbolaget med el, har gjort sig skyldiga till olaga kraftöverföring, något som är brottsligt och som faller under allmänt åtal.

– Vi är helt ansvariga och försöker lösa det, säger Aron Samuelsson till SVT Nyheter Småland. Det bygger på en missuppfattning. Vi har trott att vi har kunnat göra så här.

Hur kommer det sig att ett stort företag som Bredbandsbolaget inte har bättre koll på lagstiftningen?

– Ansvaret ligger helt och hållet på oss.

Vedertagen metod

Tidigare i veckan kommenterade Aron Samuelsson att det är en vedertagen metod att köpa el från privatpersoner för att påskynda processen att installera fiber. Det är så man gör när man inte får koppla upp sig på nätet i tid, alltså att avtalet med nätleverantören inte blir klart.

I Väckelsång är det Mathias Hall som ställt upp och mot ersättning levererat el från sin fastighet till ett teknikskåp, varifrån fibernätet utgår. Hur han nu eventuellt berörs av det hela är oklart.

– Vi för en dialog med honom, säger Aron Samuelsson. Han ska inte drabbas. Våra jurister bedömer inte att det här kommer att leda till åtal. Skulle det bli något kommer vi att stå för alla kostnader.

Sladden ska dras ur

Det är Eon som är nätleverantör och som har ansvar för elsäkerheten. Enligt kommunikationschefen Johan Aspegren har man uppmanat Bredbandsbolaget att se till att sladden dras ur, vilket alltså betyder att cirka 15 familjer blir utan internet.

– Annars får vi skicka ut en gubbe och kolla upp det hela och i värsta fall stänga av strömmen för den här privatpersonen, säger Johan Aspegren.

Enligt Bredbandsbolaget ska man komma med en rekommendation till Mathias Hall senare i eftermiddag om huruvida sladden ska dras ur eller inte.

Som det ser ut nu ska Bredbandsbolaget kunna koppla upp sig på elnätet på fredag. Fram till dess lär de berörda hushållen i Väckelsång få vara utan bredband.

 

Källa: SVT.se, Cecilia Broke

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/smaland/bredbandsbolaget-lagger-sig-platt-fel-att-lana-el-av-privatperson